هر بار که آنلاین هستید، توسط تصاویر، مقالات، پیوندها و ویدئوهایی که سعی در بیان داستان آنها دارند، بمباران می شوید. متأسفانه همه این داستان ها درست نیستند. گاهی اوقات آنها می خواهند که شما روی یک داستان یا تبلیغ دیگری در سایت خود کلیک کنید، گاهی اوقات آنها می خواهند مردم را به دلایل مختلفی ناراحت کنند. این روزها اشتراک گذاری اطلاعات بسیار آسان است. این داستانها به سرعت پخش میشوند و نتیجه آن… اخبار جعلی است.
طیفی از اخبار جعلی وجود دارد: از داستان های دیوانه وار که مردم به راحتی آنها را تشخیص می دهند تا انواع ظریف تر اطلاعات غلط. کارشناسان در مطالعات رسانه ای و روانشناسی آنلاین پدیده اخبار جعلی را بررسی کرده اند. این نکات را بخوانید و گول نخورید!
1. منبع را بررسی کنید
به وب سایتی که داستان از آنجا آمده است نگاه کنید. آیا واقعی به نظر می رسد؟ آیا متن خوب نوشته شده است؟ آیا داستان های متنوع دیگری وجود دارد یا فقط یک داستان است؟ وبسایتهای اخبار جعلی اغلب از آدرسهایی استفاده میکنند که شبیه روزنامههای واقعی به نظر میرسند، اما داستانهای واقعی زیادی درباره موضوعات دیگر ندارند. اگر مطمئن نیستید، روی صفحه «درباره» کلیک کنید و به دنبال توضیح واضحی از سازمان باشید.
2. مراقب عکس های جعلی باشید
بسیاری از اخبار جعلی از تصاویری استفاده می کنند که فتوشاپ شده یا از یک سایت غیر مرتبط گرفته شده اند. گاهی اوقات، اگر فقط به یک تصویر نگاه کنید، می توانید ببینید که آیا تغییر کرده است یا خیر. یا از ابزاری مانند جستجوی عکس معکوس گوگل استفاده کنید. به شما نشان می دهد که آیا از همان تصویر در زمینه های دیگر استفاده شده است یا خیر.
3. بررسی کنید داستان در جاهای دیگر است
ببینید آیا داستانی که می خوانید در سایت های خبری دیگری است که می شناسید و به آنها اعتماد دارید یا خیر. اگر آن را در بسیاری از سایتهای دیگر پیدا کردید، احتمالاً جعلی نیست (اگرچه استثنائاتی وجود دارد)، زیرا بسیاری از سازمانهای خبری بزرگ سعی میکنند منابع خود را قبل از انتشار یک مطلب بررسی کنند.
4. به دنبال نشانه های دیگر باشید
تکنیک های دیگری نیز وجود دارد که اخبار جعلی از آنها استفاده می کند. این موارد شامل استفاده از ALL CAPS و تبلیغات زیادی است که با کلیک بر روی یک پیوند ظاهر می شوند. همچنین به این فکر کنید که داستان چه احساسی در شما ایجاد می کند. اگر خبر شما را عصبانی می کند، احتمالاً برای عصبانی کردن شما طراحی شده است.
اگر این چیزها را در مورد اخبار آنلاین می دانید و می توانید آنها را در زندگی روزمره خود به کار ببرید، در این صورت کنترل دارید که چه چیزی را بخوانید، چه چیزی را باور کنید و مهمتر از همه چه چیزی را به اشتراک بگذارید. اگر خبری پیدا کردید که میدانید جعلی است، مهمترین توصیه این است: آن را به اشتراک نگذارید!
بله، در واقع امروز بسیار رایج است که اخبار جعلی بیشتری را در بسیاری از سایتها و پروفایلهای رسانههای اجتماعی مشاهده کنیم، بنابراین سعی میکنم از اخباری که به زندگی من مرتبط نیستند اجتناب کنم و صحت آن اخباری را که میتواند تأثیر بگذارد بررسی کنم. واقعیت من، اگرچه همیشه امکان تأیید کامل اخبار وجود ندارد، برخی از سایتهای خبری به ندرت اخبار جعلی را بازنشر یا منتشر میکنند. نمیتوانستم بگویم که واقعاً نگران آن هستم.